Flere typer elbillader

OBS! Nå strammes reglene for lading av bil inn

Har du elbil eller hybrid? Da burde du lese dette.

Det kommer nye regler, og fra nå må du ha ladestasjon når du skal lade bilen hjemme.

Flere typer elbillader

Nye regler for lading av el bil

OBS! Nå strammes reglene for lading av bil inn

Nå må du ha ladestasjon når du skal lade bilen hjemme.

Den store endringen nå, er at både ordinære stikkontakter og industrikontakter er fjernet som alternativer for å lade bilen hjemme. Nå må du montere en ladestasjon for å få ladet bilen din hjemme på lovlig vis.

Nå er det ikke lenger lov å lade elbilen i stikkontakten.

Den nye versjonen av installasjonsbransjens bibel, NEK 400, som strammer inn kravene til lading hjemme

Fra nå av må du ha egen ladestasjon når du skal lade bilen hjemme. Regelen gjelder nyinstallasjon, og det er muligheten for å legge opp en standard stikkontakt som ladepunkt fjernes. Den store endringen er at vanlige stikkontakter og industrikontakter er fjernet som alternativer for å lade bilen hjemme. For å lade hjemme på lovlig vis må du derfor nå montere en ladestasjon.

– En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Den tåler mer strøm og ladestasjoner har mange ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere.

Få hjelp av en elektriker

Elektrisitet er ett stort fagområdet så nøyaktig hvor mange ampere du har, antall faser og KW mengde du kan ha hjemme vet du ikke før en elektriker hjelper deg med monteringen, eller er på befaring.

Det er teknisk sett mulig å lade opp en elbil ved å plugge den inn i en vanlig stikkontakt, men det anbefales absolutt ikke.
Dersom man gjør det, er det en stor risiko for at det blir et tilløp til brann på grunn av den plutselige økningen av strømføringen i kontakten.
Stikkontakter ble ikke laget med tanke på at det en dag skulle komme elbiler.

Det er tre ting du bør undersøke før du går til innkjøp av en ladestasjon:

  1. Bilens maksimale ladeeffekt
  2. Hvor raskt du ønsker/trenger å lade bilen
  3. Tilgjengelig kapasitet i anlegget som skal benyttes

Det er jo ikke noe poeng i å kjøpe en kraftigere lader enn det du trenger.

Fordeler med egen lader:

  • Utgjør en mindre sikkerhetsrisiko enn lading via stikkontakt.
  • Gir raskere lading av bilen
  • Du kan lade bilen om natten når du ikke bruker den
  • Et smartladersystem kan gi rimeligere forbruk når tidsdifferensiert kraftpris evt. innføres.
Hvilken ladeboks skal du velge?

I hovedsak finnes det to typer ladebokser, smarte ladebokser og enkle ladebokser. En smart ladeboks har tilleggsfunksjoner som gjør ladingen både enklere og raskere, ved at man har mulighet for effektstyring og tidsstyring.

En enkel ladeboks har i motsetning til de smarte boksene ingen spesielle funksjoner, utover å tilføre strøm til bilen din. Vi kan egentlig se på de enkle ladeboksene som en litt mer avansert og tryggere versjon av den tradisjonelle stikkontakten. Mange velger å kjøpe de enkle ladeboksene og er godt fornøyd med det.

I fremtiden vil det imidlertid kunne være lurt med en smart ladeboks som til enhver tid lar deg bestemme hvor mye effekt elbilen din skal få og når det vil være mest hensiktsmessig å lade elbilen, både for sikringsskapet, strømnettet og for lommeboka.

I tillegg har det noe å si hvilket strømnett du er tilknyttet. Dersom du har 230V strømnett, så vil du ikke få mer effekt ut av laderen enn 7,4 kW.
Hvorvidt bilen din kan dra nytte av 7,4 kW avhenger av størrelsen på bilens ombordlader.
I enkelte områder krever nettleverandøren at man søker om å få sette opp kurser over 16A (tilsvarer over 3,7 kW) for lading av elbil ved 230 V 1-fase strømnett. Effektbehovet ditt avhenger også av hvor ofte du ønsker å lade elbilen din hjemme, og kjøremønsteret ditt.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ring 64 93 63 60 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kopirett © Elektroidé AS